Behandlingar & träning

Ortopedisk medicin / OMI

OMI är en specialistinriktning inom fysioterapi som innefattar systematisk undersökning och diagnostik av kroppens olika leder på en mer avancerad nivå. Utifrån undersökningen så gör vi upp en behandlingsplan tillsammans. Inom OMI används bl.a. manipulationer och mobiliseringar samt behandling för muskler, senor, muskelfästen.

 

Då examen finns för ultraljudsdiagnostik för skador i det muskuloskeletala systemet kommer detta att införskaffas inom kort.

Stötvåg

Stötvåg(engelska: shockwave therapy) är en närbesläktad behandling som har evidens och effekt på bl.a. hälsporre, tennisarmbåge och överlag används om läkeprocessen i en skadad/överbelastad sena eller senfäste inte fungerar som det borde. Detta kommer inom kort.

.

Dry needling / nålbehandling

Ej att förväxla med traditionell akupunktur. Effekterna är liknande på en central nivå då hjärnan frisätter smärthämmande ämnen (kroppens egna morfin), men lokalt är den mer djupgående för att rent krasst reta upp en läkeprocess i vävnaden som är smärtsam eller om det är något slags kroniskt spänningstillstånd.

 

De vanligaste områdena att behandla med denna metod är musklerna kring nacke, skuldror, höfter, armbågar.

 

Denna typ av behandling bör alltid vara ett komplement till en mer aktiv rehabilitering med träning av något slag på det påverkade området.

Rehabträning

På kliniken finns en träningslokal som när det anses vara lämpligt används för rehabilitering av besvär utifrån ett program som instrueras på plats. Oftast är detta för att öka styrka, rörlighet och/eller kondition för att minska smärta eller rehabilitera en skada och förhindra att besvären kommer tillbaka.