Ortopedisk Manuell Terapi OMT

 

Ortopedisk Manuell Terapi är en specialistinriktning inom sjukgymnastiken. Med en helhetssyn som bas görs en analys och sammanställning av sjukdomsbakgrund, smärt- och funktionsstatus kompletterat med manuell undersökning av leder, muskler och nerver. I denna undersökning ingår specifika tester av rörlighet, styrka, smärtprovokation och avlastning. Därefter upprättas i samråd med patienten en behandlingsplan som kontinuerligt utvärderas.

Behandlingen kan innefatta smärtlindring, töjning av aktuell muskulatur, nervmobilisering, mobilisering och manipulation av leder, styrke- och funktionell träning.

TENS

TENS TENS TENS TENS TENS Behandling med TENS

När man använder TENS,

Transkutan Elektrisk NervStimulering, stimuleras vissa nerver av elektriska strömmar. Det leder till att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras. Elektroder fästs på huden. De ansluts sedan till en dosa som ger svaga elektriska impulser. TENS används som smärtlindring vid molande värk från muskler, senor och leder och om man har nervsmärtor. Under behandlingen upplever man en surrande känsla i huden.

Akupunktur


Medicinsk akupunktur bygger på ett naturvetenskapligt underlag med modern västerländsk smärtforskning som grund. Effekten av akupunktur uppnås via stimulans av grova inåtledande nerver, vilket ger en frisättning av så kallade endorfiner och serotoninerga substanser (kroppens eget morfin). Dessa substanser frisätts i ryggmärgsvätskan och har en smärtlindrande effekt. Man har i studier också påvisat en ökad aktivitet i immunförsvaret (cortisolet), samt en frisättning av adenosin på platsen där nålen placeras.

Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU - rapport 177, 2006) har funnit att det föreligger starkt vetenskapligt stöd för akupunktur som behandlingsval vid långvarig ländryggssmärta, knäartros samt tennisarmbåge. Akupunktur hjälper också vid smärta i nacke och skuldror.

Må bra träning / Rehabträning

 

Efter individuell bedömning eller behandling finns det möjlighet att träna upp sin fysiska förmåga. Vi har träningsutrustning för medicinsk träningsterapi, Technogyms Easy-line maskiner, hälsobänk, sedvanlig konditions- och styrketräning, balans- och stretchingutrustning.

Vi är med och lägger upp ett individuellt anpassat träningsprogram för dig.